-->

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

ΜΑΗΣ '68 - performance | Φελίξ Γκουατταρί: ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


50 χρόνια από τον Μάη του ΄68
Φαντασία και Εξουσία | ένας διάλογος

Η Φαντασία στην Εξουσία; Η Εξουσία ενάντια στην Φαντασία; Η Φαντασία ενάντια στην Εξουσία; Ερωτήματα πάντα επίκαιρα: Πριν 50 χρόνια, τον Μάη του 1968, στη Γαλλία, εκατομμύρια εργάτες και φοιτητές, σε μια πρωτοφανή επαναστατική εξέγερση στην καρδιά της Ευρώπης που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, ζητήσανε την απελευθέρωση της Φαντασίας από τα δεσμά που κεφάλαιο και γραφειοκρατίες, Κράτος και εξουσίες βάζουν στις επιθυμίες της δεινά χειμαζόμενης ανθρωπότητας. Ζητήσανε να κάνουν το όνειρο της καθολικής ανθρώπινης χειραφέτησης πραγματικότητα. Γι’ αυτό και το όνειρο του Μάη συνεχίζει να είναι ο εφιάλτης κάθε εξουσίας. 

Ο Μάης δεν είναι λείψανο που άλλοι το προσκυνούν κι άλλοι το καταριούνται. Ο Μάης ζει και αρνείται τα μνημόσυνα και τους εξορκισμούς. Κι εμείς θέλουμε να ζήσουμε τον Μάη με τις ανάγκες και τα όνειρα του σήμερα. Έτσι ξεκινάει την πρώτη της πράξη η Πρωτοβουλία για τον Μάη του '68, βασισμένη στην πλούσια εμπειρία της Πρωτοβουλίας καλλιτεχνών και διανοουμένων που πέρσι οργάνωσε τον μήνα εκδηλώσεων Το 2017 για το 1917 στον χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ. 

Αρχίζουμε στις 25 Μαΐου, στον ωραίο χώρο του φιλόξενου Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο, με τον τρόπο του Μάη: την δημιουργία ενός δρώμενου θεάτρου/ μουσικής με την θεατρική ομάδα "Σημείον Μηδέν", την ηθοποιό Έλλη Ίγγλις και τον πιανίστα Παύλο Αντωνιάδη, με άξονα το εμπνευσμένο στις Μέρες του Μάη κείμενο του Félix Guattari "Για να τελειώνουμε με την σφαγή του σώματος" (μετάφραση και σκηνοθετική επιμέλεια του Σάββα Στρούμπου). Θα ακολουθήσει διάλογος με τους παριστάμενους που θα συντονίσει ο Σάββας Μιχαήλ, με θέμα "Φαντασία και Εξουσία".

Aθήνα, 17 Mαΐου 2018 
Πρωτοβουλία για τον Μάη του '68

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου