-->

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΦΩΝΤΑΣ ΛΑΔΗΣ: Γράμματα από τη Γερμανία

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ -  ΦΩΝΤΑΣ  ΛΑΔΗΣ
Γ ρ ά μ μ α τ α    α π ό    τ η    Γ ε ρ μ α ν ί α

και
τραγούδια  για τη μετανάστευση και την προσφυγιά
Θέατρο Αττικού Άλσους
Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016, στις 9:00 μ.μ.


Τραγουδούν


Βασίλης Κορακάκης
Αφροδίτη Μάνου
Γιώργος Μεράντζας
Σοφία Παπάζογλου
Βασίλης Παπακωνσταντίνου 

Φέτος το καλοκαίρι συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της γνωστής σειράς τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη "Γράμματα  από τη Γερμανία"σε ποίηση Φώντα Λάδη, που ξάφνιασαν στην εποχή τους με την απλότητα, την αμεσότητα και  το έντονο θεατρικό και σατιρικό τους ύφος.
Τραγούδια καταγγελτικά, που αναφέρονται στη  μάστιγα της μετανάστευσης που κυριαρχούσε στην κοινωνική ζωή της χώρας στη δεκαετία του ‘ 60, τα Γράμματα από τη Γερμανία -ο Μικρός ΄Ομηρος, όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης- συνέβαλαν από την πλευρά τους στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης σχολής πολιτικού τραγουδιού  στη χώρα  μας. Παράλληλα σημάδεψαν, με τις συζητήσεις που ξεσήκωσαν, την πολιτιστική μνήμη μιας ολόκληρης γενιάς.
Με τις άμεσες αναφορές τους σε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις της εποχής, προκάλεσαν οξείες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τον ακροδεξιό Τύπο, ενώ  απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τους σε δίσκο, πολύ πριν από την έλευση της δικτατορίας. Τελικά κυκλοφόρησαν δέκα χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1976.
Στις μέρες μας, που το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα γιγαντώνεται, συμπαρασύροντας όχι μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρες περιοχές και ηπείρους, τα Γράμματα από τη Γερμανία γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρα, καθώς  καταγγέλλουν τις αληθινές αιτίες της μετανάστευσης: τους πολέμους, την κοινωνική αδικία και την αδράνεια και καθώς την ίδια στιγμή καταγγέλλουν το νεοναζισμό,  που από τότε σήκωνε κεφάλι στη Γερμανία.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την πρώτη τους δημόσια εκτέλεση στο Θέατρο του Λυκαβηττού, σημαντικοί ΄Ελληνες  καλλιτέχνες θα ξαναζωντανέψουν  τα «Γράμματα από τη Γερμανία»  μέσα από μια σειρά συναυλιών.
Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, στις 9:00 μ.μ στο Θέατρο Αττικού Άλσους με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Αφροδίτη Μάνου  στα «Γράμματα από τη Γερμανία»,  μαζί με τον Γιώργο Μεράντζα, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Βασίλη Κορακάκη σε τραγούδια  για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, όπου με προβολές ταινιών και μνήμες γνωστών  τραγουδιών και άλλων ντοκουμέντων της εποχής, καθώς και μικρά κείμενα θα αναπαραχθεί το κλίμα της δεκαετίας του  ΄60 μεταφερμένο στη σημερινή ιστορική συγκυρία του προσφυγικού.
 * * *
Πληροφορίες και σπάνιο ανέκδοτο υλικό για  δημοσιογράφους,  ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς παραγωγούς:
Θανάσης Συλιβός:  6974930838
Μάνος Τρανταλλίδης: 6944303274
Παραγωγή: Cricos
Συνδιοργάνωση: Περιοδικό Μετρονόμος  (για τα 15 χρόνια από την έκδοσή του)
Logo_Metronomos - new.jpg
Θανάσης Συλιβός
210 9703932  . 6974 930838
facebook: Περιοδικό & Εκδόσεις Μετρονόμος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου